четвер, 18 березня 2010 р.

Технологія будівництва будинків з солом'яних блоків - Straw-bale


"Народний Екодім", який ми розробляємо, буде мати низьку собівартість, причому при його будівництві використовуються тільки місцеві доступні екологічно чисті природні матеріали та енергозберігаючі технології будівництва.

Чому дешево?

Тому що технології, надіслані нам із США, Швеції та Німеччини дешеві, доступні і використовують самі дешеві природні матеріали - пресовану солому, або суміш глиносолом'яних суміш. "Ну ось, знову саман, а ми - то думали ..." - Скаже про себе читач і не матиме рації. Технологія не передбачає використання саману (80%-глина, 10%-солома і 10%-органіка), а використовується солома, змочений глиняним розчином (90% - солома та 10%-глина). Ця "мокра" технологія узагальнює четирехвековой німецький досвід "фахтверкового" (каркасного) будівництва в природно-кліматичних умовах, схожих з білоруськими. Саман майже в чотири рази важче, не є теплоізолятором і в умовах Білорусі неприйнятний - у нас дуже волого.

Суть технології проста: на фундаменті ставиться дерев'яний каркас (20куб.м дерева на 200 кв.м житла в двох рівнях), який заповнюється методом ковзної опалубки глиносолом'яних сумішшю, причому повністю (фронтони та межстропільное простір теж). Це займає менше місяця, після чого накривається дах і будинок сохне (3-12 місяців в залежності від погодних умов). Після цього будинок штукатуриться і обробляється в залежності від смаку та можливостей господаря. До речі, стіни толшиной 40-45 см мають таку ж теплоізоляційною здатністю як цегляні товщиною 0,7 м, і низкою інших переваг: вони легко "дихають" (не плутати з інфільтрацією), вирішують проблему радону, не еммітіруют шкідливі речовини, пов'язані з тепловою обробкою і т.д. Такі будинки стоять у Німеччині 3-4 століття і після своєї "смерті" не створюють проблем з утилізацією будівельного сміття. Енергії для будівництва таких будинків витрачається в тисячі разів менше в порівнянні з цегляними та експлуатаційні витрати на опалення - менше. Кваліфікація потрібна тільки при будівництві каркасу та опоряджувальних роботах. Недоліками технології є велика трудомісткість і великі терміни будівництва, пов'язані з сушінням самонесучого наповнювача стін.

Цих недоліків позбавлена інша, більш ефективна індустріальна "суха" технологія, дуже популярна зараз у США, і що використовує ті ж принципи. Вона полягає у використанні пресованих солом'яних блоків (відразу після прес-обробки з поля) як основного конструктивного стінового матеріалу з наступним оштукатурюванням, тобто блоки можуть укладатися на розчин або використовуватися в якості наповнювача самонесучого каркасних стін (суха технологія "прошивних матів").

Слід нагадати, що будівельні стандарти США за багатьма параметрами жорсткіше наших. і ця технологія повністю сертифікована в США. Наприклад, по вогнестійкості вона повністю відповідає вимогам, а по теплопровідності - в 3 рази краще. Зовнішня і внутрішня обробка стін у таких будинках не відрізняється від звичайної в США. Такий будинок можна побудувати за тиждень і обробляти відразу, що і було продемонстровано в серпні цього року Білоруським відділенням Міжнародної Академії Екології та Solar Energy International із США в п.Занарочь. Стіна такого будинку при товщині 60 см має опір теплопередачі не менше 10. Стоять такі будинки по 100 і більше років. Наприклад, зараз у США живуть люди в будинках з пресованої соломи, побудованих в минулому столітті.

А як щодо вогнестійкості?

Відповідно до міжнародних стандартів DIN 4102 та DIN 18951 (21/51) глиносолом'яних суміші є негорючими матеріалами аж до 5% вмісту глини за умови, що мінеральне сполучна (глина) рівномірно розподілено за обсягом. Пояснити це легко: глини містять велику кількість калійних сполук, які є антипиренами. За міжнародними нормами оштукатурені стіни, побудовані за "straw-bаlе" технології, можна віднести до класу F45, тобто опірність вогню не менше 45 хвилин. Солом'яні блоки, покладені на цементний розчин з наступним оштукатурюванням, мають ще більш високий клас, аж до F120.

... Займатися їй варто, якщо:
1) у Вашому районі вирощуються зернові (жито (краще), пшениця і т.д.)
2) збереглися прес-підбирачі типу Киргизія або аналогічні, що роблять солом'яні блоки з поліпропіленовими перев'язки розміром приблизно 50х40х100 см3 прямо на полях. Якщо цього немає, а солома-є, то можна спробувати заповнення дерев'яних каркасів ЕКОДОМА дуже легкою глино-солом'яного сумішшю (95% -90% солома, 5-10%-глина, размешеанная до кефірообразного стану, в якій короткочасно (неск.мінут) вимочуються солома) методом ковзної опалубки, з легким трамбування, причому опалубку (щити з товстої фанери 1х2м2) можна переставляти через годину після заповнення, але трудомісткість в цьому випадку істотно зросте, і треба чекати кілька місяців, поки суміш висохне перед обробкою (оштукатурюванням). Якщо ні соломи, а є тріска у великих обсягах (відходи деревопереробки) - можна те ж саме зробити з тріски. Товщина зовнішніх стін повинна бути не менше 50 см.

Досягнуто чи в будинках в Занарочі, Дружної і в Мікедовічах ефект теплоізоляції, опір теплопередачі (інтегральний) = 8 ... 10?

Так, якщо мова йде про стінах і стелях. Ні - вікна, двері (залежить від якості і розміру) В цілому, люди витрачають у 3 рази менше, ніж зазвичай.

Тобто, для таких одноповерхових будинків повинно вистачити близько 7 000 кВт-годин
електроенергії для опалення, або 1 ... 1,5 куба дров.
Це залежить від зовнішніх температур, продуманості тамбурів, вітру, наявності дітей і т.п.

2. Структура стіни (стелі, підлоги): внутрішнє покриття - гідроізоляція - каркас - утеплювач (просочення) - зовнішнє покрутити.

Шпалери-штукатурка вапняна або глиняна (2-3 намету) - іноді 12 см газосилікату для заповнення каркасу (фахтверк)-стійки 12х12, 12х15 см2 або підтоварниках, утоплений в сол. блок навзнаки (0.5м) - сітка (будь-яка) для армування зовнішньої штукатурки - 3 намету штукатурки вже з цементом, особливо зовнішній шар. Ніякої гідроізоляції в горизонтальному напрямку! Стіна повинна дишать.Но гідроізоляція верхівки і підстави стіни - дуже тчательная! Коробки (вікна, двері) кріпляться до каркаса - надійніше, або в шарі вн. кладки в пів-цегли (газосоліката, саманного пан. або ін) Ніяких просочень, але є різновид технології, коли сол.блокі укладаються на розчин як великі газосиликатні.

3. Шарудять чи миші в стінах будинку?
Ні, жодного випадку, як у нас, так і у них (особливо, якщо солома пшенична). Бувають проблеми з термітами, але теж вирішуються.

4. Які нешкідливі антипірени та антисептики застосовувалися?
Тільки глина. Після штукатурення стіни з сол.блоков стають вогнестійкими по
вищого розряду (клас F119), глиносолом'яних - взагалі не горять.

5. Який тип гідроізоляції застосовується з внутрішньої сторони?
Ніякої, внизу-руберойд, стики замазуються бітумом.

6. Оцініть, будь ласка, такий проект: каркас у вигляді півсфери діаметром 5 ... 7 метрів під навісом (який будується в першу чергу), внутрішня обшивка вагонкою, далі блоки з соломи без просочення і без гідроізоляції,, без зовнішньої обробки. Цегляна дров'яна піч. Чи простоїть таке бунгало 3 роки? 10 років?

Простоїть і 30 - є приклади в Канаді, але без оштукатурювання може згоріти, і інфільтрація взимку може бути підвищеною. Каркас зазвичай несе навантаження. Є варіанти без каркаса-солом'яні блоки самі добре несуть навантаження, але треба робити попереднє стиснення стін - без цього штукатурка з часом буде тріскатися.

Є варіанти самонесучих півсфер, арочних конструкцій і т.д

Seja o primeiro a comentar

Дописати коментар